Vad skiljer en podd och en radiosändning, och vad är likheterna?

Poddar och radiosändningar är inte samma sak

Många personer som inte är så insatta i podd-världen har inte riktigt koll på vad skillnaden mellan en podd och en radiosändning är. Det är inte så konstigt, i och med att att dem lätt går ihop. Har du kollat runt lite hos oss här på poddradio.nu så kanske du redan vet skillnaden, men vi tänkte berätta mer exakt. Eftersom vi heter poddradio.nu så innebär det att dem är väldigt lika. Den största skillnaden är först och främst att innehållet skiljer sig. Radio brukar oftast vara musik, exempelvis RIX FM, eller så är det nyheter på P1 till exempel. En podd har alltid olika innehåll beroende på vad man väljer, vilket gör att poddar blir mer och mer populära än radio i och med att radion är väldigt generell för att många ska gilla den.

Andra stora skillnaden mellan podd och radio är avsändaren. Med det menar vi att man inte behöver jobba med poddar på heltid för att göra poddar, som man behöver om man ska jobba på radio. Dock finns det vissa likheter med programmen också, vilket är att man lyssnar på dem på samma sätt. Det vill säga att radio brukar men lyssna på i bilen, vilket man gör med poddar också. Dock skiljer det sig lite, eftersom det är vanligare att man lyssnar på poddar med hörlurar på bussen exempelvis, än vad det är att man lyssnar på radio. Samma gäller hemma, så är det vanligare att man lyssnar på radio från radion är att koppla in en podd genom radion.

Ytterligare en skillnad är att dem oftast är olika långa. Radio är i dem flesta fall under en hel dag, där det byts av med personer som snackar. Beroende på vilken kanal spelas det olika, allt ifrån alla musikgenrer till nyheter. Poddar är ju endast avsnitt, vilket gör att folk väljer hellre att lyssna på det eftersom de väljer tiden själv och innehållet är något man intresserar sig av.

Ett exempel på en podd som är väldigt populär är en podd vid namn Omänskligt. Vi tar just den podden som ett exempel för att den har tidigt i lyssnare senaste året, vilket tyder på att människor gillar mer att lyssna på saker som de får välja själv. Det är enkelt att relatera till tv-program, att man hellre kollar på en film man väljer själv än att kolla på ett tv-program men inte vet så mycket om. I samband med att siffrorna för antal lyssnare på poddar stiger så sjunker siffrorna på personer som lyssnar på radio, eftersom allt blir mer digitaliserat och man enkelt kan koppla upp en podd i bilen istället för att lyssna på radio.

Podd och radiosändningar kan gå hand i hand

Trots att dem olika typerna av sändningar skiljer sig till vissa grejer, så kan dem även gå hand i hand. I flera fall har radiosändningar spelat upp poddar under själva radiosändningen, vilket tyder på att dem är så lika.

Privacy Policy